Despre libertatea de a alege
„Totul poate fi luat de la un om, cu excepția unui singur lucru: ultima dintre libertățile umane, aceea de a-și alege atitudinea în orice set de circumstanțe, de a-și alege propriul drum.”
Acesta este unul dintre cele mai populare citate ale lui Victor Frankl din cartea „Omul în căutarea sensului” în care el vorbește despre puterea de a te ridica deasupra provocărilor.
Pentru a înțelege profunzimea acestui citat trebuie sa intri în contextul autorului, supraviețuitor al lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau:
Noi, cei care trăiam în lagărele de concentrare, ne putem aminti de bărbații care se plimbau prin colibe mângâindu-i pe alții, dând ultima lor bucată de pâine. S-ar putea să fi fost puțini la număr, dar acest lucru oferă dovezi suficiente că totul poate fi luat unui om, cu excepția unui singur lucru: ultima dintre libertățile umane aceea de a-și alege atitudinea în orice set de circumstanțe, de a-și alege propriul drum.
Și întotdeauna au fost alegeri de făcut. Fiecare zi, fiecare oră, a oferit ocazia de a lua o decizie, o decizie care a determinat dacă te vei supune sau nu acelor puteri care amenințau să-ți răpească însuși sinele tău, libertatea interioară; care a determinat dacă vei deveni sau nu jucăria circumstanțelor, renunțând la libertate și demnitate pentru a deveni modelat în forma deținutului tipic.
În afara contextului a ceea ce înseamnă a fi uman, observați exemplul lui Frankl de libertate interioară. – „Să mângâi pe alții, să dai ultima ta bucată de pâine…” În mod clar, aceasta este libertatea de a dărui și de a fi uman în sensul superior al cuvântului.
Chiar dacă toți suntem supuși diverselor circumstanțe, mai plăcute sau mai putin plăcute, suntem liberi să alegem. Să alegem felul în care gândim și acționăm în aceste circumstanțe. Îndrăznesc să sper ca nimeni nu va mai trece prin ororile pe care le-a trăit Viktor Frankl în lagărul morții. Cu toate acestea, în mijlocul acelei situații, privat de libertatea „palpabilă”, și-a dat seama de adevărata sa libertate: puterea de a-și alege atitudinea indiferent de situație.
Cu toții suferim nedreptăți într-o măsură sau alta. Unele dintre aceste nedreptăți, din păcate, au costuri mari, iar durerea amplifica starea de neputința însă în final suntem direct răspunzători de felul în care alegem ne poziționăm și răspundem provocărilor.
Fii motivul pentru care cineva ajunge să creadă în bunătatea oamenilor!